Fred og ro til at gro - et modstykke til samtidens præstationskultur

Fred og ro til at gro - et modstykke til samtidens præstationskultur
Photo by Alexandru Tudorache / Unsplash

Måske har du aldrig rigtigt tænkt over det, men vi mennesker har brug for fred og ro til at gro. I hvert fald hvis vi ønsker at udvikle os naturligt.

Desværre bliver vi som regel præsenteret for det diametral modsatte i vores samfund. Som det ser ud i dag, så udsættes vi nemlig for et konstant indre menneskeligt pres om, at vi skal præstere og konkurrere for at komme frem i verden. Samtidig får vi tudet ørene fulde med, hvor vigtigt det er, at kunne begå sig socialt og tilpasse sig fællesskabet.

Vores samfunds - og uddannelsessystem har altså sit fokus et helt andet sted, end på at udvikle de indre menneskelige ressourcer, roen og værenstilstanden. Begrebet værenstilstanden fremstår derfor som et fremmedord for mange den dag i dag.

Faktisk er det lidt uhyggeligt, for uden et fokus på det indre vænner vi os i stedet til at tilpasse os normerne. Vi vænner os til at leve op til ydre krav og forventninger. Vi vænner os til at navigere i en kultur med stres, pligt, pres, præstation og perfektionisme.

Vi vænner os til at vende blikket ud af mod vores omgivelser. Vi vænner os til at være ovre i andre mennesker. Vi vænner os til at leve ved siden af os selv.

Vi vænner os  til at være i tankerne, frygten, hovedet og præstationsangsten. Vi vænner os til at holde på vejret, lukke af for følelserne, hjertet og kroppen.

Vi vænner os til at lægge afstand til alt det, der i virkeligheden gør os til mennesker. Vi vænner os til at ignorere vores behov, ønsker, længsler og drømme. Vi vænner os til at smile, når vi rent faktisk har lyst til at være kede af det eller vrede. Vi vænner os til at gemme vores sande jeg bag en maske.

Vi vænner os til at slukke for vores indre lys og livsglæde. Vi vænner os til at have det dårligt inderst inde.

Forståeligt nok når vores samfunds og uddannelsessystemer ikke er med til at bevidstgøre om betydningen af at håndtere de indre menneskelige processer.

Photo by Edilson Borges / Unsplash 

En unaturlig udviklingsproces - halve mennesker

Uden helt at vide det, så skaber vi dermed en unaturlig udviklingsproces for os selv. For det er ganske enkelt ikke naturligt at undertrykke sårbarheden, smerten og de store spørgsmål i livet til fordel for at tilpasse sig blindt til samfundets og fællesskabets normer.

Hvis ikke vi er bevidste om betydningen af at mærke, lytte og stå ved vores sande natur og indre stemme er der nemlig stor sandsynlighed for, at vi udvikler os til halve mennesker,

Er vi ikke opmærksomme på at ændre kurs, ja så ender vi altså med at gå ned med stress, angst og/eller depression. Hvis ikke før. Så sidenhen.

Vejen ind til din indre stemme

Heldigvis er det aldrig for sent at vende blikket ind ad og begynde at lytte til, hvad du egentlig længes efter.

Smerten kan i mange tilfælde være med til at motivere dig i denne proces.

I starten ved du måske ikke, hvad du længes efter og har lyst til eller har brug for. Alt er måske sløret, tåget, tomt, og meningsløst i din bevidsthed. I din forvirring og angst har du måske mest af alt lyst til at give op, og fortsætte på overfladen, som du plejer.  

Bare rolig. Det er helt naturligt, for det tager tid at finde vejen ind til din indre stemme. Husk på du har måske brugt det meste af dit liv på at vende blikket udad og lytte til andre menneskers meninger, tanker og følelser. Så selvfølgelig har du ikke lært det endnu.

Det vigtigste er, at du øver dig på at være tålmodig og medfølende med dig selv. Det er en opgave i sig selv at lære at finde den ro. Men det er langt fra umuligt.

Sårbarheden, smerten og de store spørgsmål i livet

En ting må du imidlertid erkende, stå ved og forpligte dig til, hvis du ønsker at mærke den ægte indre livsglæde igen. Det er nødvendigt at vende blikket indad og kigge på sårbarheden, smerten og de store spørgsmål i livet.  

Bevæger du dig denne vej vil du til gengæld opleve, at der åbner sig en helt ny og meningsfuld vej i livet. Alt sammen fordi du begynder at lære din sande natur og indre stemme at kende.

I takt med, at du bliver mere og mere lydhør over for, hvad din indre stemme fortæller dig, udvikler du en dybere og dybere kontakt til dig selv. Det starter måske med en indre bevægelse, som gør dig opmærksom på, at du ikke har lyst til at følge andres meninger, krav og forventninger. Du ønsker måske at være stille i en social sammenhæng, eller også har du lige pludselig mod på at ytre, hvad du føler indeni. Uanset hvad, så kommer bevægelsen indefra. En bevægelse som langsomt viser dig, hvordan du er tro over for din sande natur og indre stemme.

Med tiden bliver du stærkere og stærkere i at stå ved stemmen. Så stærk at du kan bruge den som kompas til at finde vej i livet. Så stærk at du kan læne dig tillidsfuldt ind i livet, åbne dit hjerte og begynde at hvile i den du er inderst inde.

Adventure awaits
Photo by Ali Kazal / Unsplash

Med kontakten til hjertet, sårbarheden og og din indre stemme bliver du nemlig mindre og mindre påvirkelig overfor andre menneskers reaktioner, meninger og tanker. Du bliver samtidig modstandsdygtig over for samfundets præstationsorienterede og perfekte idealer.

Når du når dertil, så ved du, at du er godt på vej til at udvikle dig til et helt menneske.

Menneskekundskab for alle unge under uddannelse

Som menneske erfarer jeg hver dag, at jeg bliver mere og mere bevidst om at lytte til min indre stemme. Nogle gange overhører jeg dog stadig stemmen. Som et eksempel på dette startede jeg ud med at tilbyde menneskekundskab til unge piger/kvinder på 15-20 år, der går på de gymnasiale ungdomsuddannelser.

Men som processen udfoldede sig gik det op for mig, at jeg måtte ændre kurs og lytte til min indre stemme. Jeg har nemlig altid følt, at menneskekundskab er for alle. For når alt kommer til alt, så tror jeg på, at vi alle har brug for støtte og hjælp til at håndtere det at være menneske. Især hvis vi ønsker at udvikle os naturligt.

Derfor tilbyder jeg fra i dag af menneskekundskab for alle unge under uddannelse. Så hvis du er tilknyttet grundskolen, de gymnasiale ungdomsuddannelser, erhvervsuddannelserne eller de videregående uddannelser, så er du/hjertelig velkommen i støttegrupperne.

Sammen skaber vi et rum, hvor der er plads til sårbarheden, smerten og de store spørgsmål i livet. Så du kan udvikle dig til et helt menneske, mens du uddanner dig.

Er du ikke en del af denne målgruppe, så fortvivl ikke, for mit gratis nyhedsbrev henvender sig til alle uanset alder og køn. Og bare det at følge med her, kan skabe en forandring i sig selv. For ord forvandler og bevidstgør. Ord vækker den indre verden og får din indre stemme til at røre på sig. Ord sætter gang i nye refleksioner åbner for nye handlemuligheder og skaber nye identitetsmæssige spor.

Photo by Giu Vicente / Unsplash