"May the force be with you"

"May the force be with you"
Photo by Victor Serban / Unsplash

For nylig faldt jeg over det ikoniske citat "May the force be with you" fra filmene Starwars, som skildrer kampen mellem lys og mørke eller måske netop forbindelsen mellem disse kræfter.

"The force" på dansk "kraft"repræsenterer, som jeg fortolker det en universel forbindelse til universet og balancen mellem lys og mørke.

Når lyset er stærkt vinder værdier som frihed og fred frem. Når mørket er dominerende er galaxen til gengæld ubalanceret og præget af egokampe, krige og slaveri.

På mange måder et symbol på den verden, som omgiver os i dag. En verden præget af klimakrise, krig, terror, terrortrusler og et massivt kollektivt kaos. En verden hvor demokratiet, ytringsfriheden og moder jord for alvor er truet.

Kigger vi på vores danske samfund, så ser det også mørkt og dystert ud flere steder. Neoliberale og magtøkonomiske interesser præger store dele af arbejdsmarkedet og rækker langt ind i dannelseskulturen inden for institutions-, skole og uddannelseslivet. Vi ser således også en helt ny generation af børn, unge og voksne, som mistrives i livet på baggrund af et øget fokus på præstation og konkurrence.

Samtidig indtager selvudviklings-branchen alle hjørner af samfundets arenaer. Vi skal helst være omstillingsparate, fleksible og tilpasningsdygtige. Fremfor alt så skal vi ville den personlige udvikling. Vi skal ville at kigge indad. Ofte i én grad hvor samfundskritikken bliver udraderet og erstattet med selvkritik.

Vi har derfor meget at være bekymrede for. Det vi ser ind i er nemlig et værdikollaps af de helt store.

Dyrker vi angsten falder vi imidlertid ned i mørket. Vender vi omvendt naivt og overfladisk det blinde øje til uhyrlighederne, når vi til gengæld heller ikke frem til lyset, men fyldes i stedet af en underliggende meningstomhed og ensomhed.

Vi kan derfor meget passende spørge os selv, hvordan vi bevarer håbet og finder vej i livet?

Det er uden tvivl udfordrende at svare på. Jeg vil alligevel forsøge at komme med mit bud på dette i dagens december-nytårsnyhedsbrev.

Vil samtidig minde dig om, at det jo er baseret på mine personlige erfaringer og oplevelser. Målet er derfor at inspirere til refleksion, for måske er dit bud et helt andet.