Medmenneskelighed og bevidsthed

Medmenneskelighed og bevidsthed
Photo by Matt Collamer / Unsplash

Jeg vil starte med at beklage, at nyhedsbrevet ikke kom i går. I går gik jeg igennem en meget sårbar og smertelig følelsesmæssig proces. En proces, som krævede mit fulde fokus og frem for alt medmenneskelig hjælp. Så jeg måtte række ud.

For sådan er det nogle gange, når vi forpligter os på at gå den vej, hvor vi udvikler os til hele mennesker. Så har vi brug for hjælp, der hvor det bliver for sårbart at stå, der hvor smerten overvælder os i en grad, hvor vi næsten ikke kan være i os selv.

Som jeg ser det, så er det helt naturligt. For i virkeligheden er der ingenting galt med os, når vi har det sådan. Det er blot en konsekvens af det at være menneske. Sårbarheden og smerten bor nemlig i os alle i mere eller mindre omfang. Også selvom vi gerne vil gemme den væk og leve bag facaden indimellem.

Det kan derfor ikke undgås, at den bliver aktiveret i mødet med andre mennesker. Nogle gange rammer noget os så hårdt, at vi har brug for hjælp til at transformere smerten. Tager vi den proces på os, så kommer vi tilgengæld ofte stærkere ud på den anden side. Stærkere end vi var før. For så har vi fået åbnet endnu mere op til vores hjerter, til medfølelsen og kærligheden i os selv. Og så får sårbarheden og smerten en direkte forbindelse til de store spørgsmål i livet.

Det var det der skete for mig i går. Men alt er godt. Oplevelsen satte nemlig så meget fri i mig, og fik mig til at se nærmere på medmenneskeligheden i mig selv, andre, i samfundet og verden som helhed.